Skok na osrednjo vsebino
5. koncert šolskega abonmaja na daljavo – Zoltan Peter, klavir

Vabljeni k ogledu 5. koncerta šolskega abonmaja na daljavo. Na koncertu je nastopil pianist Zoltan Peter. Koncert si lahko ogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=YwuUkgPKLnQ.

»Ves poln sanj je črni klavir …«
S. Kosovel

Program:
Ludwig van Beethoven:
Bagatela v a-molu, no. 25 (Wo 59) Für Elise

Ludwig van Beethoven:
Son
ata v f-molu,  op. 57 Apassionata
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo

Frédéric Chopin:
Nokturno v cis-molu, op. 27, št. 1    
Valček v Es-duru, op. 18                   
Valček v cis-molu, op. 64, št. 2            
Valček v e-molu, op. posth.    

Pianist in profesor Zoltan PETER se je rodil v Vojvodini, srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici pri prof. Marije Sekelj, visokošolski študij pa je nadaljeval v mojstrskem razredu prof. Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Kot solist, komorni glasbenik in komorni partner mnogih odličnih in vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije (Damir Hamidullin, Claude Delangle, Claudi Arimany, Ciril Škerjanec, Vincent David, Hedwig Swimberghe, Arno Bornkamp, József Balogh, Stjepan Hauser, Steven Mead, Tamás Mérei …) je nastopal v Sloveniji, v tujini. Predstavil se je v vseh glasbenih središčih nekdanje skupne države. Gostoval je tudi v Italiji, na Madžarskem, v bivši Sovjetski zvezi, v Nemčiji, v Franciji, v Bolgariji, na Češkem, v Švici in na Bližnjem vzhodu.  Kot solist z orkestrom je nastopal pod taktirko dirigentov, kot so: Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancuzzi, George Pehlivanian, Paul Hoskins, En Shao in drugi.
Posnel je številne skladbe za RTV Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo Kaset in plošč RTV Slovenija in druge založbe.
Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi redne seminarje in mojstrske tečaje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem.
Avtor je številnih strokovnih člankov, treh notnih edicij pri Založbi Bogataj in ene strokovne knjige Korepetiranje – kazen ali ustvarjalnost, ki je leta 2015 izšla pri založbi  Didakta.
Od leta 2014 poučuje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Dostopnost