Skok na osrednjo vsebino
4. koncert šolskega abonmaja na daljavo – Andrej Toplišek kvartet

Vabljeni k ogledu 4. koncerta šolskega abonmaja na daljavo. Nastopili so člani zasedbe Andrej Toplišek kvartet v sestavi: Andrej Toplišek, Grega Skaza, Matjaž Skaza in Janez Krevel. Povezava https://youtu.be/7n3cwMKsD8U.

Program:
Hometown suite:
1. Mit in nostalgija (Myth & Nostalgia)
2. Sprehod po parku (Walk trough the park)
3. Izvir zdravja (Fontain of health)
4. Galerije, muzeji in Kunsthaus (Galleries, Museum and Kunsthaus)
5. Bellevue
6. Raj za gurmane (Gurmans heaven)
7. Junaki kristala (Heroes of crystal)

Andrej Toplišek o kompoziciji:
“Hometown suita je 7 stavčna kompozicija, v kateri sem želel kar se da podrobno predstaviti svoj kraj, njegovo zgodovino, sedanjost, kot turistično destinacijo, kot zdraviliški kraj, ki slovi po zdravilni vodi in njegovem mitološkem simbolu. Ker že vse življenje prebivam v Rogaški Slatini, sem to kompozicijo poimenoval Suita domačega kraja ali Hometown suite. Celotna suita je zasnovana tako, da poslušalca popelje skozi moje mesto in mu vzporedno z branjem izvirne poezije pesnice Sare Špelec, ki je napisala “Slatnospev” nalašč na to tematiko, pričara edinstveno izkušnjo. Hometown suite je že v polnem teku promocije na domačih odrih in po tujini. Še letos pa bo izšla dvojna LP plošča z naslovom Andrej Toplišek quartett – Hometown suite.

V prvem stavku je predstavljen Mit o Pegazu, zgodba v kateri je Pegaz priletel nad naš kraj in s kopitom udaril ob tla in nastal je izvir zdravilne vode, bogate z magnezijem.
V drugem stavku sem poizkusil poustvariti meditativno vzdušje, ki očara vsakega sprehajalca prelepega parka v samem centru Rogaške Slatine.
Tretji stavek nam pričara izvir zdravilne vode, saj je melodija zasnovana tako da se napetost stopnjuje kot pri izviru, ko z magnezijem bogata voda prodira iz globin proti površju. Izvir poustvarjajo predvsem bobni v prav posebnem bobnarskem solu.
Četrti stavek predstavlja našo bogato kulturno dediščino, ki jo lahko začutite na vsakem koraku sprehoda po Rogaški Slatini. Ta stavek vabi k obisku Galerij in muzejev vsakogar, ki mu prisluhne. V tem stavku je opisana tudi ustanova, ki se imenuje Kunsthaus in samoiniciativno na umetniški način promovira lepote našega mesta.
Kdor pride v Rogaško Slatino, ga sprehajalna pot popelje tudi na hrib nad mestom, ki se imenuje Bellevue. Razgled iz Bellevua v popotniku, turistu ali sprehajalcu vedno vzbudi občudovanje. Pogled s te razgledne točke očara vsakogar, ne glede na to od kod prihaja. In ta občutek občudovanja lepot opisuje peti stavek.
Vzreja domačih dobrot je v našem malem kotičku skoraj samoumevna. A kljub temu je nismo pozabili. Široka gostinska ponudba krasi Rogaško Slatino od nekdaj. Raj za gurmane je šesti stavek, ki je lahkoten, okusen, kompleksen in hkrati enostaven in dober kot naše gostinske destinacije ki vas razvajajo in poskrbijo, da se vsak pri nas počuti domače.
Junaki kristala je zadnji stavek ki je posvečen našim steklarskim mojstrom, ki že stoletja spreminjajo tekoče gmote razbeljenega stekla v mojstrovine, po katerih Rogaška Slatina slovi širom po svetu. Junaki kristala je tudi veliki finale Hometown suite.
Hometown suita traja približno 60 minut in je moja osebna izpoved, posvečena mestu Rogaška Slatina. Z izvajanjem te suite po domačih in tujih odrih pa z našim quartettom neposredno promoviramo moj domači kraj.”

Andrej Toplišek – slovenski skladatelj, pevec in multi instrumentalist, ki celotno življenje prebiva v Rogaški Slatini. Za glasbo sta ga v prvi vrsti navdušila njegov oče in stari oče. Ko pa je pri sedmih letih prvič slišal v živo Ansambel bratov Avsenik, ga je njihov karakter popolnoma prevzel. Odločil se je, da bo ustvarjanje in poustvarjanje glasbe njegov način življenja. Andrej ni izobražen glasbenik, zase pravi, da je ljudski godec, a slovenska in širša javnost v njegovi glasbi in načinu igranja prepoznava perfekcionizem, briljantnost, zbranost in kvaliteto. Pri komponiranju se za navdih vedno ozira na preproste stvari, ki ga obkrožajo, posledično je njegova glasba edinstvena in ima slovenske korenine. Igra in poje glasbo, ki jo sliši v glavi in ​​čuti v srcu. Izdelal je 6 projektov kot vodja in 15 kot stranski sodelavec. Pomaga tudi v svojem družinskem podjetju – Optika Toplišek kot optik, v živo pa nastopa tudi kot solist, s svojim triom, kvartetom in septetom.  Od leta 1999 do 2019 je igral z Okroglimi muzikanti. Zadnje 4 leta se je popolnoma posvetil komponiranju in izvajanje lastne avtorske glasbe.
Najnovejši projekti: Andrej Toplišek trio – Oberkrainer Suite, Andrej Toplišek quartet – Hometown Suite, Andrej Toplišek septett – Postkarte Aus Slowenien.

Grega Skaza deluje v raznih manjših jazz in pop zasedbah ter sodeluje z mnogimi big bandi po Sloveniji. Med vidnejšimi sta zasedbi WCKD Nation in GB’s Lab. Sicer je študent jazz saksofona na Zasebni Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu v razredu prof. Michaela Eriana. Od leta 2018 tudi poučuje na Glasbeni šoli v Celju.

Matjaž Skaza
Svojo glasbeno pot je začel pri šestih letih v Glasbeni šoli Slovenske Konjice in se naprej samostojno izobraževal preko mojstrskih tečajev pri priznanih profesorjih, kot so Gregg Hutchinson, Klemens Marktl, Femi Temowo, Joe Sanders … Šolal se je na Deželnem konservatoriju v Celovcu pod mentorstvom prof. Klemensa Marktla. Že več kot deset let deluje v zasedbi 500m, s katero ustvarjajo avtorsko glasbo. Redno sodeluje s priznanimi slovenskimi pop/rock izvajalci, s področja resnejše glasbe pa v triu in kvartetu Andreja Topliška.

Janez Krevel se je s kontrabasom prvič srečal pri šestnajstih letih v glasbeni šoli v Celju. Nato je obiskoval Konservatorij za glasbo in balet in Akademijo za glasbo v Ljubljani. Igral je vedno več džezovske glasbe, zato je leta 2016 odšel na šolanje v Celovec. Danes študira tako klasični kontrabas na Zasebni univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu pri prof. Andreji Gehring. Veliko igra z različnimi zasedbami od džeza do klasične glasbe na področju Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Igral je tudi s profesionalnimi orkestri, kot so Koroški simfonični orkester, Simfonični orkester Vorarlberg in SNG Opera in balet Ljubljana.

 

Dostopnost