Skok na osrednjo vsebino
4. koncert šolskega abonmaja – Kitarski duo Dušan Slaček & Sašo Lamut

Na 4. koncertu šolskega abonmaja 20. februarja 2024 ob 18:00 v dvorani šole sta nastopila kitarista Dušan Slaček in Sašo Lamut. Iskrene čestitke glasbenikoma za izjemen nastop!
Program:
Mario Castelnuovo – Tedesco: Preludij in fuga št. 24 v c-molu
Enrique Granados: Valses poeticos
Vojislav Ivanović: Mediterranea
Astor Piazzolla: Oblivion
Django Reinhardt in Stéphane Grapelli (prir. Bruskers guitar duo): Minor Swing
Bart Howard (prir. Bruskers guitar duo): Fly Me To The Moon
Van Morrison (prir. Bruskers guitar duo): Moondance

Sašo Lamut je nižjo glasbeno šolo končal v Glasbeni šoli Gornja Radgona ter po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Diplomiral je kot diplomant prve generacije visokošolskega študija kitare pri prof. Andreju Grafenauerju. Njegovo glasbeno pot so zaznamovali številni nastopi, koncerti in tekmovanja, tako solistična kot v komornih zasedbah. Ves čas se aktivno izobražuje in izpopolnjuje svoje metode poučevanja, da lahko vse to prenaša na svoje učence. Sprejemanje glasbene govorice sega pri njem tudi na področja drugačne glasbe od klasike (etno, pop, rock …), kajti sodeloval je več kot desetletje v skupini »Posodi mi jürja« (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Italija, Nemčija, Francija). Zaposlen je kot profesor kitare na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Pogosto je član ali predsedujoči v tekmovalnih žirijah na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovi učenci dosegajo na tekmovanjih najvišja mesta, mnogi pa so že uveljavljeni kitarski pedagogi ali koncertni mojstri, kot je Dušan Slaček. Sašo Lamut je dobitnik Listine dr. Roman Klasinc in Priznanja Frana Gerbiča za izjemne dosežke na pedagoškem in umetniškem področju.

Dušan Slaček je kitaro začel igrati z devetimi leti v glasbeni šoli v Gornji Radgoni pri Mariji Purnomo. Zadnji dve leti pa ga je učil Samo Ismajlovič, mag. art. Nato se je vpisal v Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru, kjer ga je učil prof. Sašo Lamut. Leta 2013 je na akademiji v Gradcu magistriral pri prof. Martinu Myslivećeku. Udeležil se je veliko poletnih šol, kot so: poletna šola na Hvaru, poletna šola v Kopru, Mikulovu na Češkem ter v Splitu. Na mojstrskih tečajih je bil pri Anteju Čagalju, Tomažu Rajteriču, Thomasu Offermanu, Jensu Wagnerju, Lukaszu Kuropaczewskem, Zoranu Dukiču, Denisu Azabagiču ter Hubertu Käpplu. Je tudi član dueta Chitarrinettica in rock zasedbe Dixons. Leta 2007 je od Srednje glasbene in baletne šole prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Sodeloval je pri pomembnih kitarskih projektih, kot so 1. International Guitar Week (2013) v Gradcu, »Sweet love does now invite« za 450. rojstni dan Johna Downlanda (2013), solo koncert na EGTI leta 2014 v Mariboru … Prejel je tudi številne nagrade in priznanja z različnih tekmovanj (TEMSIG, Mörski festival, Dnevi kitare na Krškem).

Kitarski duo v zasedbi Sašo Lamut in Dušan Slaček je nastal leta 2015, ko sta se za projektni koncert v SNG Maribor oba kitarista združila in zaradi številnih dobrih kritik ostala aktivna vse do danes. Medtem sta koncertirala po Sloveniji na naslednjih odrih: Unionska dvorana Maribor (Lent Festival), Dvorana Kazina – Akademija za glasbo Ljubljana, Kazinska dvorana –  SNG Maribor, Konservatorij Maribor, koncert v okviru EGTA (Društvo slovenskih učiteljev kitare) v GŠ Jesenice, Poletna šola kitare Osilnica, Protokol Republike Slovenije – državna proslava, koncerti v drugih glasbenih šolah: G. Radgona, Ljutomer,  Kongresna dvorana Radenci, Kulturni dom Cerkvenjak z repertoarjem, ki ga po potrebi prilagajata občinstvu. Dela, ki jih izvajata, izhajajo iz čisto klasičnega repertoarja, vseh stilnih obdobij, do moderne in jazz glasbe, zavite v zvočno kuliso klasične kitare.

»Biti na odru za vas in ob tem doživljati lastno umetniško izpolnitev je nekaj, kar naju bo kot glasbenika motiviralo tudi v prihodnje, in tega se s hvaležnostjo veseliva!«
Sašo in Dušan

Dostopnost