Skok na osrednjo vsebino
Žirija tekmovanja

DISCIPLINA PETJE

Predsednica žirije

TATJANA VASLE je z odliko diplomirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Irene Baar.
Nastopala je kot solistka z Orkestrom Akademije za glasbo, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Domžalskim simfoničnim orkestrom, Orkestrom Capella civica iz Trsta pri izvedbi vokalno-inštrumentalnih del in na komornih in solističnih koncertih v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Snemala je za arhiv Radiotelevizije Slovenija in kot solistka sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.
Zaposlena je kot profesor petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bila vrsto let predstojnica pevskega oddelka in na Glasbeni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru, na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je 13 let delala kot strokovna svetnica za področje vokalne tehnike.
Pedagoškemu delu se predaja z vsem srcem, poleg številnih šolskih nastopov z učenci gostuje na drugih glasbenih šolah in kulturno-umetniških prireditvah raznih društev in se udeležuje domačih in tujih mednarodnih tekmovanj.
Njeni učenci so prejemniki številnih nagrad na državnem tekmovanju (sedem prvih, tri druge, sedem tretjih nagrad), uspešno pa so tudi sodelovali na mednarodnih tekmovanjih Lazar Jovanović v Beogradu (2011, 2012, 2013,2022), Bruna Špiler v Hercegnovem (2013, 2014, 2015), Mednarodnem tekmovanju “Giovani Musicisti – Città di Treviso” (2015), 19. Mednarodnem pevskem tekmovanju Iuventus Canti, Vrable- Slovaška (2017), The 6th International Singing Competition Alina Vane, Latvija (2020), Mednarodnem pevskem tekmovanju Aegis Carminis, Koper, Slovenija (2021), International Singing Competition IMMCC Maribor, Slovenija (2021), 2. International Singing Competition Musica Goritiensis 2022, Zagreb music competition Stojan Stojanov Gančev 2022, Međunarodno takmičenje solo pevača ”Nikola Cvejić” 2022 in 2023, kjer so osvojili številne zlate plakete.
Mnogi nadaljujejo študij na Akademijah za glasbo v Haagu, Dunaju, Berlinu, Mannheimu,  Grazu, Zagrebu in Ljubljani.
S strani Ministrstva za znanost, šolstvo in šport je bila leta 2012 povabljena v predmetno skupino za petje in je soavtorica posodobljenega učnega načrta za petje na umetniški gimnaziji.
S posebnim veseljem in predanostjo vodi samostojne pevske seminarje ali pa delavnice na glasbenih šolah po Sloveniji in tujini, kot svetovalka za vokalno tehniko pa sodeluje z najboljšimi slovenskimi zbori (Carmina slovenica, Komorni zbor Ave, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, Bodeča Neža in drugi), sodeluje kot članica žirij na pevskih in drugih glasbenih tekmovanjih in avdicijah doma in v tujini. Aktivna je v Društvu slovenskih pevskih pedagogov in se udeležuje strokovnih srečanj v organizaciji EVTE (European Voice Teachers Association).
V zahvalo za izjemne uspehe pri vzgoji mladih slovenskih pevcev ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana l. 2018 podelil Škerjančevo diplomo.

 

Članica

JULIETA KUBIK DE HABJANIČ je v rodnem Buenos Airesu pela v otroškem zboru gledališča, v državnem zboru mladih Coro Nacional de Jóvenes in v komornem zboru Agrupación coral Buenos Aires. Solistično in komorno je vrsto let koncertirala s sestro Pamelo Kubik in z očetom, skladateljem in dirigentom Rodolfom Kubikom ter vodila komorno skupino Vocal porteño.
S študijem na državnem konservatoriju v Buenos Airesu se je začela njena profesionalna pot učiteljice, zborovodkinje in organizatorke kulturnih prireditev. Delovala je v Biblioteci coral Rodolfo Kubik, v izobraževalnih centrih E.PA.E.M.a (C.I.P.A. – Capacitación Integral para el Adulto Mayor /izobraževalni načrt Sekretariata za kulturo mesta Buenos Aires za odrasle), v Centru de Divulgación Musical de la Secretaría de Cultura de la Cdad. de Buenos Aires (Glasbena sekcija Sekretariata za kulturo mesta Buenos Aires) kot vodja Oddelka za mladinske pevske zbore Zveze pevskih zborov / Coordinación General de Coros CGC-CDM).
Leta 1989 je prispela v Slovenijo in takoj postala članica APZ Tone Tomšič (najprej, kot pevka, nato še kot korepetitorka). Študij petja na ljubljanski Akademiji za glasbo je zaključila pri prof. Alenki Dernač Bunta. Kot pevska pedagoginja je delovala v različnih glasbenih šolah in institucijah. Je ustanovna članica Društva slovenskih pevskih pedagogov in njegova predsednica med leti 2003 in 2008. Redno pripravlja in vodi strokovna predavanja, seminarje in mojstrske tečaje z mednarodno priznanimi umetniki. Od leta 2002 do 2006 in v šl 2015-2016 je bila vodja Študijske skupine za učitelje petja Zavoda za šolstvo MŠŠZ RS.
Kot pedagoginja je v prvi vrsti zavezana k skrbi za glasovni razvoj in zdravje svojih učencev ter popolni predanost izobraževanju celostnega človeka. Kot uspešna vaditeljica vokalne tehnike redno sodeluje s slovenskimi zborovskimi sestavi (med najpomembnejšimi: KZ Ave, APZ Maribor, Dekliški pevski zbor PF-UM, KZ Viva-Brežice, KZ Grgar). Sodelovala je kot  članica strokovne žirije na 5. Slovenski glasbeni olimpijadi 2016,  International Music Competition-International Web Competition Beograd-Srbija (kategoriji petje in pevski zbori) 2017, 2018 in 2019. Trenutno poučuje vokalno tehniko na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana (OE GŠ 2010-2011 in GŠ-SGŠ od 2016 dalje)  in v Pevski šoli Glasbene matice Ljubljana (od 2010).
Od oktobra 2013 dalje poučuje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani: vokalno tehniko na oddelkih glasbene pedagogike, dirigiranja in sakralne glasbe, ter od marca 2017 dalje vaje vokalne tehnike pri predmetu dirigiranja za študente glasbene pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru ter Mešanemu pevskemu zboru (izbirni predmet) Pedagoške fakultete UM.

 

Član

ALEŠ MARČIČ je šolanje solopetja pričel na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor pri prof. Jolandi Korat. V tem času je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov RS dvakrat osvojil 1. nagrado (1996, 1998) in kot prvonagrajenec nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije. Študij petja je kot štipendist Ministrstva Republike Slovenije za kulturo nadaljeval na Univerzi za glasbo v Grazu, kjer je leta 2003 diplomiral z odliko, dve leti kasneje pa tam končal magistrski študij. Dodatno se je izpopolnjeval pri mojstrih, kot so Walter Berry, Marjana Lipovšek, Alfred Burgstaller, Kurt Widmmer. Junija 1999 je za glasbene dosežke prejel Priznanje dr. Romana Klasinca.
Leta 2000 je na Fakulteti za elektrotehniko v Mariboru uspešno zaključil univerzitetni študij elektrotehnike.
Z vrsto opernih vlog, koncertov, recitalov in drugih nastopov se je kot koncertni pevec predstavil tako v Sloveniji, kot tudi v Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Madžarskem v ZDA in Kanadi.
Kot zborovski korepetitor in učitelj vokalne tehnike je sodeloval v več uveljavljenih slovenskih pevskih zborih, izvedel je več pevskih poletnih šol in delavnic.
Leta 2010 je soustanovil Komorni zbor Hugo Wolf, katerega vodi še danes. Zbor z izrazitim medkulturnim poslanstvom se je uspešno predstavil na več domačih in mednarodnih tekmovanjih (Garda, Italija, 2011- zlata plaketa; Cork, Irska, 2015 – 5. mesto; Ohrid, Makedonija, 2016 – I. nagrada ter priznanje za najboljšo izvedbo romantičnega samospeva, Tuzla, Bosna in Hercegovina, zmagovalci Gran Prixa »Zlata lira«, Miltenberg, Nemčija, 2018, 2. mesto v umetnem in 3. mesto v ljudskem programu, Genk (Maasmechelen) Belgija, 2019 – 4. mesto). Za njegovo delovanje na področju zborovske glasbe mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za leto 2020 podelilo Gallusovo listino.
Za koncert svetovno uveljavljenega tenorista Andrea Bocellija je v Ljubljani, Slovenija, 2016 pripravil 70-članski pevski zbor, sestavljen iz pevcev komornih zborov Hugo Wolf in Orfej ter solopevcev Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška.
Leta 2018 je ustanovil Mariborski koncertni zbor, s katerim sodeluje v koncertnih produkcijah priznanih koncertnih odrov in ustanov (Stefaniensaal Graz, Musikverein Dunaj, SNG Maribor) z izvedbami C. Orff: Carmina burana, L. v. Beethoven: 9. simfonija, G. Verdi: Requiem, F. Schmidt: Knjiga s sedmimi pečati (slovenska praizvedba), ponovno načrtovano sodelovanje z Andreem Bocellijem marca 2020, Stožice, Ljubljana, pa je bilo zaradi pandemije prestavljeno na oktober 2022.
S pevskimi solisti je pripravil več tematskih koncertov z operetnimi in opernimi odlomki ter recitali, od 2022 pod imenom Vokalni atelje Robet Stolz.
Leta 2008 je v okviru Zavoda Antona Martina Slomška idejno zasnoval Glasbeno in baletno šolo Antona Martina Slomška, kjer je kot ravnatelj in učitelj solo petja zaposlen še danes. S svojimi učenci je na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Avstrija, Srbija, Črna Gora) dosegal najvišja priznanja.
Je večkratni žirant pevskih tekmovanj.
Z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo sodeluje kot vodja študijske skupine za petje (od 2007) ter predavatelj (od 2004).
Kot strokovni sodelavec glasbenega področja je sodeloval je pri izdelavi Lokalnega programa kulture 2015-2020 za mesto Maribor.
Od 2016 je direktor mednarodnega glasbenega tekmovanja IMMCC Maribor, ki koprodukcijsko sodeluje z Opero in baletom SNG Maribor.
Od 2017 je podpredsednik Društva slovenskih pevskih pedagogov.

 

Nadomestna članica
GABRIELA BRATINA, akademska glasbenica pevka, profesorica petja in glasbe, je rojena v Murski Soboti, se je že kot otrok začela ukvarjati z glasbo. Končala je devet letnikov nižje glasbene šole v Murski Soboti na oddelku za klavir. Po končani gimnaziji v Murski Soboti, se je vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru, smer glasbena pedagogika, kjer je leta 2000 uspešno diplomirala v razredu sopranistke, prof. Dragice Kovačič. Med študijem na fakulteti, se je odločila za pouk petja na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, kjer je leta 1999 v razredu prof. Bred Janko odpela svoj diplomski koncert. Svoje pevsko izobraževanje je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri izr. prof. Ireni Baar ter kasneje pri izr. prof. Alenki Dernač – Bunta, pri kateri je leta 2009 tudi uspešno diplomirala.
Trenutno je zaposlena na Glasbeni šoli v Murski Soboti kot profesorica petja, kjer s svojim delom dosega vidne rezultate. Tako so njeni učenci prejemniki nagrad na TEMSIG (dve zlati plaketi in tretje mesto, dve srebrni in ena bronasta plaketa) ter na mednarodnih tekmovanjih (šestnajst prvih nagrad, od tega en lavreat s sto točkami, štiri prva mesta, dve drugi in dve tretji mesti, pet drugih nagrad ter sedem tretjih nagrad).
Poleg solističnih koncertov daje velik poudarek zborovskemu petju in zborovodstvu ter vokalni tehniki zborovskih pevcev. S svojimi zbori in kot solistka redno koncertira doma in v tujini (Avstrija, Nemčija, Italija) ter prav tako dosega vidne rezultate na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Z Vokalno skupino Bel Canto Murska Sobota je posnela dve zgoščenki, in sicer Zrejlo je žito ter Missa Korotana (krstna izvedba na Dunaju v juniju leta 2009) skladateljice Blaženke Arnič Lemež.

Dostopnost