Žirija tekmovanja

DISCIPLINA VIOLINA

INGA ULOKINA
Violinistka Inga Ulokina je rojena v Peterburgu v glasbeni družini. Z violino se je prvič srečala pri štirih letih.
Pri enajstih letih je prejela svoje prvo priznanje – nagrado na tekmovanju mladih talentov na VI. Festivalu sodobne glasbe v St. Petersbugu.
Magistrirala je z odliko – “summa cum laude” v razredu prof. Gorana Končara na Akademiji za glasbo v Zagrebu. V času študija se izpopolnjuje na Hochschule für Musik v Kölnu ter v Linzu na Brucknerkonservatoriju. V tem obdobju je znanje pridobivala tudi pri vrhunskih pedagogih, kot so prof. Evgenia Chugaeva ter prof. Illya Grubert.
Uspešno sodeluje na več mednarodnih in državnih tekmovanjih. Je dobitnica prve nagrade na tekmovanju komorne glasbe na državnem tekmovanju v Zagrebu, Dekanove nagrade Zagrebške akademije ter nagrad na mednarodnih tekmovanjih Alpe – Adria v Gorici, Ars Nova v Trstu in drugih.
V času študija in po njem deluje kot stalna članica Zagrebških Solistov v sezonah od 2004/2005 in 2005/2006.
Kot honorarna članica je sodelovala s Kammeroper Koelne, Klassische Philharmonie Bonn, Komornim orkestrom solistov Društva slovenskih skladateljev KOS in drugimi uglednimi zasedbami .
Kot komorna glasbenica in članica ansambla Zagrebški Solisti je gostovala na vodilnih glasbenih festivalih v Valencii, Lichtensteinu, Benetkah ter drugod po Evropi. Snemala je za Croatia Records in RTV Slovenija.
Od leta 2010 je zunanja ocenjevalka mature za predmet “violina” na državnem izpitnem centru (RIC).
Od leta 2011 aktivno sodeluje z več državnimi institucijami pri oblikovanju pedagoških glasbenih programov za različne skupine otrok – tudi za tiste, ki potrebujejo posebno glasbeno pozornost in imajo posebne potrebe. V letih 2011- 2013 deluje kot profesorica komorne glasbe na Umetniški gimnaziji Velenje, kjer poučuje več godalnih in godalno- klavirskih sestavov.
V tem obdobju sta dve komorni skupini na mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu dosegli 2. in 4. nagrado, ena skupina pa tudi srebrno plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel. Tudi učenci nižje glasbene šole iz razreda prof. Ulokine se lahko pohvalijo z dobrimi mednarodnimi rezultati na tekmovanjih.
V sezoni 2014/2015 je v duu z violinistko Anamarijo Milić osvojila zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel na Krasu in posebno nagrado Radia Ars.
V šol. letu 2015/2016 je aktivno sodelovala pri izvedbi in organizaciji mednarodnega glasbenega festivala Veseli veter 2016.
Pred kratkim je s kolegi ustvarila novo didaktično igro za violiniste in kitariste začetnike, ki je bila uspešno predstavljena na 7. kongresu ESTA. Didaktična igra je prejela več pozitivnih strokovnih recenziji – na državnem in mednarodnem nivoju.
Trenutno violinistka deluje kot koncertna mojstrica Zagrebškega komornega orkestra pod vodstvom Mo. Maxima Fedotova, je profesorica violine in komorne glasbe na Glasbeni šoli Rogaška Slatina ter je umetniška vodja Ljubljanskega godalnega ansambla.
Od leta 2016 je idejna vodja mednarodnega projekta Oskar Rieding v Celju.
Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Joseph Fux iz Graza, Komornim godalnim orkestrom Slovenske Filharmonije, Simfoničnim orkestrom Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, Zagrebškim komornim orkestrom in Ljubljanskim godalnim ansamblom.

LIDIJA BOBIĆ
Violinistka in pedagoginja prof. Lidija Bobić po zaključku umetniške gimnazije v rodnem Varaždinu nadaljuje glasbeno izobraževanje na Akademiji za glasbo P. I. Čajkovski v Kijevu v razredu profesorja Tarasa Pecthenyija. leta 1994 pa je diplomirala v razredu priznanega violinista in pedagoga, prof. Igorja Andrijevskega.
Skozi svojo poklicno pot se predano posveča delu z mladimi violinisti.  Od leta 2007 poučuje violino na glasbeni šoli v Varaždinu, kjer je uvedla poseben projekt za najmlajše, ki nosi ime Mala šola violine – prva take vrste na Hrvaškem, in ga obiskujejo otroci predšolske starosti.
S svojimi učenci je osvojila visoke rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih.
Učenci prof. Lidije Bobić zelo uspešno nastopajo doma in v tujini, ter sodelujejo s priznanimi hrvaškimi glasbenimi sestavi kot so: Varaždinski komorni orkester, Hrvaški komorni orkester, ter z Zagrebškimi solisti. Mladi violinisti iz razreda prof. Lidije Bobić so večkrat nastopili na priznanem mednarodnem festivalu Varaždinski baročni večeri.
Kot članica žirij je sodelovala na tekmovanjih na Hrvaškem, v Srbiji in Sloveniji.

SONJA ALATIČ
je svojo glasbeno pot pričela s petimi leti na Glasbeni šoli “Risto Savin” v Žalcu. Diplomirala je leta 2003 na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času šolanja
se je udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj (solo in komorna igra ) ter prejela več nagrad.
Dodatno se je izobraževala na mojstrskih tečajih ter poletnih šolah   doma in v tujini.
Že zelo zgodaj je pričela z  igranjem pri Celjskem godalnem orkestru, kasneje pa tudi v Savitri, Mariborski operi, Hiši kulture Celje ter kot koncertna mojstrica pri operetnem orkestru ZKŠT Žalec.
Kot solistka je sodelovala s Harmonikarskim orkestrom GŠ Žalec ter z njimi tekmovala na mednarodnem tekmovanju v Puli. Prav tako je sodelovala s kitarskim orkestrom ter s skupino Guitarissimo in Musico Alegrio.
Je članica družinskega tria, o katerem je nekaj besed zapisala Darja Korez Korenčan v svoji knjigi Družinske vezi slovenskih glasbenikov.
Redno koncertira z bratom ( Anton Alatič – tolkalec) s katerim sta se prvič javno predstavila  leta 2010 v Slovenski filharmoniji, sedaj  koncertirata po Sloveniji in izven naših meja ( Avstrija,  Italija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Kanada).
Svoje pedagoško delo opravlja od leta 1999. Poučuje na Glasbeni šoli”Risto Savin”  Žalec, kjer mladim glasbenikom razvija ljubezen do glasbe in jih usmerja na nadaljno glasbeno pot .Poučevala je tudi na  Glasbeni šoli Idrija in Radeče (podružnica Laško). Velik poudarek daje komornemu in orkestrskemu muziciranju.
Poleti 2016 in 2017 je kot dirigentka in mentorica sodelovala na mednarodnem orkestrskem taboru OrkesterkamP v Bovcu.
Svoje pedagoško znanje redno izpopolnjuje na seminarjih svetovno priznanih violinskih pedagogov.

 

DISCIPLINA KLAVIR

 

MAJA TAJNŠEK izhaja iz ugledne glasbene družine  Rijavčevih. Za seboj ima  več kot 30  let  uspehov in  pedagoškega dela. Dolgo vrsto let je delovala na domači GŠ Idrija, ter hkrati še na GŠ Ribnica, GŠ Ajdovščina, Srednji glasbeni šoli Velenje, Konservatoriju v Trstu, Srednji vzgojiteljski šoli, kasneje še na GŠ Rakovnik  in Montessori inštitutu. Trenutno ima svojo privatno šolo, ter deluje na GŠ Stična in kot korepetitorka . V karieri je z učenci dosegla več kot 145 nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih ter  več kot 50 nagrad s  korepeticijami.
Šolala se je na Srednji glasbeni šoli in  Akademiji v Ljubljani,  pozneje pa je že ob redni službi  opravila  dveletno specializacijo pri ruskem prof. Sijavušu Gadžijevu  v Gorizi in sicer za učenje zelo nadarjenih učencev ( 1995 .-1997). Naslov  tega diplomskega dela  je   primerjava Lisztovih Transcendentalnih  etud z Etudami  op.1. Nato je leta 2001  vpisala in opravila  še  enoletno specializacijo na Ruskem konservatoriju  A. Scriabin v Parizu   pri  prof. I. Lazku . Več  let je bila  tudi  contact  student na Visoki  šoli  za glasbo in ples  v Koelnu  pri prof.dr. Arbo Valdmi  ( 2009  – 2013 ). Leta 2012  se je odločila še za specialistični študij klavirja na  Akademiji lepih  umetnosti v Beogradu pri  prof. Valdmi. Še pred tem je leta 2009  vpisala doktorski študij  Edukacijskih  ved na Pedagoški  fakulteti Univerze na Primorskem , kjer je  zaključila  2 letnika doktorskega študija. Še posebej  jo zanima fenomen  pozitivnega  oz. zdravilnega  vpliva glasbe, ter teoretično praktični znanstveni okvir nadarjenosti in zgodnjega vključevanja otrok k učenju igranja instrumenta.
Maja Tajnšek je 15 let obiskovala številne mojstrske tečaje (Ženeva,Feldkirchenu, Heidelberg,  Dunaj, Parnuj, Pariz, Dubrovniku, Haus Marteau, Beogradu itn.  Sodelovala je na odmevnih festivalih ,kot so Tango festival Idrija, Grajski večeri Idrija, Lange Nacht der Kirchen  na Dunaju, Luč onkraj miru v Grazu , EPTA konfserenci v Novem Sadu , Festival  Salzburg , Beograd,  Ljubljana , poletni in zimski  festival Parnu Estonija idr. Redno izvaja koncerte z uglednimi glasbeniki v različnih zasedbah, snemanja  in krstne izvedbe slovenskih in tujih avtorjev ter promocije v tujini , kjer velikokrat promovira domačo kulturno glasbeno dediščino. Je tudi nosilka licence Šole na daljavo ( Studio Kreator )  za slovenski, hrvaški, nemški, italijanski trg   ( začetna in nadaljevalna stopnja ). Posnela  je CD Najlepši slovenski samospevi s tenoristom  Andrejem Ažmanom., ter velik del glasbene zapuščine pokojnega starega očeta I. Rijavca v studiu RTV Slovenija. Že več kot 10 let organizira številne dogodke, mojstrske tečaje, koncerte, delavnice , seminarje, poletne šole in je direktor tekmovanja Ivan Rijavec za klavir in harmoniko. V letu 2021 je bila idejni vodja in direktor velikega spletnega tekmovanja Glasbena čipka iz Idrije. Tudi sama vodi poletne šole ( Stična, Ljubljana, Idrija ) ter je član ocenjevalnih komisij . Za svoje delo je prejela  razne  nagrade in priznanja ,od katerih izstopajo prestižna  nagrada za najboljšega pedagoga ( 2009 ) Diploma d ‘onore „ Isola del Sole“  ter nagrado za pedagoške dosežke v Cortemilii,  Povolettu, Sremski Mitrovici, Beogradu  ter nagrado profesorju z največ nagrajenimi  učenci (Cesenatico).

 

LEA ŠANTEK je diplomirala klavir na zagrebški glasbeni akademiji v razredu profesorice Sretne Meštrović. V času šolanja je svoje znanje izpopolnjevala na številnih seminarjih priznanih evropskih pianistov in pedagogov. Poleg tega je dobitnica več priznanj in nagrad ter štipendije mesta Zagreb. S pedagoškim delom in spremljanjem je aktivna od leta 1998. Začela je na Glasbeni šoli Alberta Štrige v Križevcih, nato nadaljevala na Glasbeni šoli Elly Bašić v Zagrebu in Umetniški šoli Miroslava Magdalenića. v Čakovcu, od leta 2005 pa dela na Glasbeni šoli Varaždin. Izstopa kot vzorna učiteljica in sodelavka, sodeluje pri organizaciji in izvajanju različnih šolskih, regijskih, državnih in mednarodnih projektov, najbolj ji je všeč delo z najmlajšimi in s komorno glasbo. Njeni učenci so dobitniki številnih nagrad tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih (večkrat so bili absolutni zmagovalci tekmovanj), igrali so kot solisti z orkestri, izvajali svoje recitale, snemali za radio in televizijo, mnogi so nadaljevali izobraževanje na glasbenih akademijah doma in v tujini. Je dobitnica treh oskarjev znanja v letih 2009, 2010 in 2011, nagrade “Premio didattica” za najuspešnejšega pedagoga na mednarodnem tekmovanju “Pia Tebaldini” (Brescia, Italija), pa tudi nagrade, ki jo podeljuje Hrvaško društvo glasbenih in plesnih pedagogov za izjemne pedagoške dosežke.

 

MATIJA POTISK, pianist (1981, Maribor), je šolanje začel pri prof. Miri Cvetko in ga nadaljeval pri prof. Lidiji Malahodky-Haas ter prof. Igorju Bravničarju. V času priprav na visokošolski študij se je redno udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj in na njih pogosto posegal po najvišjih mestih. Izpopolnjeval se je na več mojstrskih tečajih pri priznanih pedagogih in pianistih (Arbo Valdma, John Perry, Igor Laszko, idr.). Leta 2001 se je vpisal na Visoko šolo za umetnost v Bernu (Švica) in bil sprejet v razred priznanega pianista in profesorja Aleksandra Madžarja. Tekom študija je pozornost usmeril v izpopolnjevanje svojega igranja, veliko pa se je ukvarjal tudi s komorno igro, klavirskim duom, spremljavo glasu in improvizacijo. Koncertno je bil v tem obdobju dejaven predvsem v Švici, kjer je imel več nastopov ter recitalov. Po končanem študiju se je leta 2005 vrnil v Slovenijo ter se zaposlil najprej kot korepetitor, nato pa še kot učitelj klavirja. Trenutno je zaposlen na GŠ Ljubljana Moste – Polje. Kot strokovni sodelavec na AG Ljubljana sodeluje s sopranistko in prof. Pio Brodnik, s katero sta med drugim krstno izvedla in kasneje za založbo RTV Slovenije posnela cikel nemških pesmi Benjamina Ipavca. Pogosto koncertira v Sloveniji in tujini, predvsem v sklopu različnih komornih zasedb. V sezoni 2012/2013 je pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča kot eden izmed solistov sodeloval z SNG Opera in Balet Ljubljana v baletni predstavi Igorja Stravinskega – Svatba.

 

DISCIPLINA PETJE

 

TATJANA VASLE je z odliko diplomirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Irene Baar.
Nastopala je kot solistka z Orkestrom Akademije za glasbo, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Domžalskim simfoničnim orkestrom, Orkestrom Capella civica iz Trsta pri izvedbi vokalno-inštrumentalnih del in na komornih in solističnih koncertih v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Snemala je za arhiv Radiotelevizije Slovenija in kot solistka sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.
Zaposlena je kot profesor petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je predstojnica pevskega oddelka in na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer dela kot strokovna svetnica za področje vokalne tehnike.
Njeni učenci so prejemniki številnih nagrad na državnem tekmovanju (šest prvih, tri druge, šest tretjih nagrad), uspešno pa so tudi sodelovali na mednarodnih tekmovanjih Lazar Jovanović v Beogradu (2011, 2012, 2013), Bruna Špiler v Hercegnovem (2013, 2014, 2015), Mednarodnem tekmovanju “Giovani Musicisti – Città di Treviso” (2015), 19. Mednarodnem pevskem tekmovanju Iuventus Canti, Vrable- Slovaška (2017), kjer so osvojili številne zlate plakete.
Mnogi nadaljujejo študij na Akademijah za glasbo v Haagu, Dunaju, Gradcu, Zagrebu in Ljubljani.
V Slovenji je vodila že več pevskih seminarjev, kot svetovalka za vokalno tehniko pa sodeluje z najboljšimi slovenskimi zbori (Carmina slovenica, Komorni zbor Ave, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, Bodeča Neža in drugi), sodeluje kot članica žirij na pevskih in drugih glasbenih tekmovanjih in avdicijah doma in v tujini. Aktivna je v Društvu slovenskih pevskih pedagogov in se udeležuje strokovnih srečanj v organizaciji EVTE (European Voice Teachers Association).
V zahvalo za izjemne uspehe pri vzgoji mladih slovenskih pevcev ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana l. 2018 podelil Škerjančevo diplomo.

 

JULIETA KUBIK DE HABJANIČ je v rodnem Buenos Airesu pela v otroškem zboru gledališča, v državnem zboru mladih Coro Nacional de Jóvenes in v komornem zboru Agrupación coral Buenos Aires. Solistično in komorno je vrsto let koncertirala s sestro Pamelo Kubik in z očetom, skladateljem in dirigentom Rodolfom Kubikom ter vodila komorno skupino Vocal porteño.
S študijem na državnem konservatoriju v Buenos Airesu se je začela njena profesionalna pot učiteljice, zborovodkinje in organizatorke kulturnih prireditev. Delovala je v Biblioteci coral Rodolfo Kubik, v izobraževalnih centrih E.PA.E.M.a (C.I.P.A. – Capacitación Integral para el Adulto Mayor /izobraževalni načrt Sekretariata za kulturo mesta Buenos Aires za odrasle), v Centru de Divulgación Musical de la Secretaría de Cultura de la Cdad. de Buenos Aires (Glasbena sekcija Sekretariata za kulturo mesta Buenos Aires) kot vodja Oddelka za mladinske pevske zbore Zveze pevskih zborov / Coordinación General de Coros CGC-CDM).
Leta 1989 je prispela v Slovenijo in takoj postala članica APZ Tone Tomšič (najprej, kot pevka, nato še kot korepetitorka). Študij petja na ljubljanski Akademiji za glasbo je zaključila pri prof. Alenki Dernač Bunta. Kot pevska pedagoginja je delovala v različnih glasbenih šolah in institucijah. Je ustanovna članica Društva slovenskih pevskih pedagogov in njegova predsednica med leti 2003 in 2008. Redno pripravlja in vodi strokovna predavanja, seminarje in mojstrske tečaje z mednarodno priznanimi umetniki. Od leta 2002 do 2006 in v šl 2015-2016 je bila vodja Študijske skupine za učitelje petja Zavoda za šolstvo MŠŠZ RS.
Kot pedagoginja je v prvi vrsti zavezana k skrbi za glasovni razvoj in zdravje svojih učencev ter popolni predanost izobraževanju celostnega človeka. Kot uspešna vaditeljica vokalne tehnike redno sodeluje s slovenskimi zborovskimi sestavi (med najpomembnejšimi: KZ Ave, APZ Maribor, Dekliški pevski zbor PF-UM, KZ Viva-Brežice, KZ Grgar). Sodelovala je kot  članica strokovne žirije na 5. Slovenski glasbeni olimpijadi 2016,  International Music Competition-International Web Competition Beograd-Srbija (kategoriji petje in pevski zbori) 2017, 2018 in 2019. Trenutno poučuje vokalno tehniko na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana (OE GŠ 2010-2011 in GŠ-SGŠ od 2016 dalje)  in v Pevski šoli Glasbene matice Ljubljana (od 2010).
Od oktobra 2013 dalje poučuje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani: vokalno tehniko na oddelkih glasbene pedagogike, dirigiranja in sakralne glasbe, ter od marca 2017 dalje vaje vokalne tehnike pri predmetu dirigiranja za študente glasbene pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru ter Mešanemu pevskemu zboru (izbirni predmet) Pedagoške fakultete UM.

 

ALEŠ MARČIČ je šolanje solopetja pričel na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor pri prof. Jolandi Korat. V tem času je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov RS dvakrat osvojil 1. nagrado (1996, 1998) in kot prvonagrajenec nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije. Študij petja je kot štipendist Ministrstva Republike Slovenije za kulturo nadaljeval na Univerzi za glasbo v Grazu, kjer je leta 2003 diplomiral z odliko, dve leti kasneje pa tam končal magistrski študij. Dodatno se je izpopolnjeval pri mojstrih, kot so Walter Berry, Marjana Lipovšek, Alfred Burgstaller, Kurt Widmmer. Junija 1999 je za glasbene dosežke prejel Priznanje dr. Romana Klasinca.
Leta 2000 je na Fakulteti za elektrotehniko v Mariboru uspešno zaključil univerzitetni študij elektrotehnike.
Z vrsto opernih vlog, koncertov, recitalov in drugih nastopov se je kot koncertni pevec predstavil tako v Sloveniji, kot tudi v Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Madžarskem v ZDA in Kanadi.
Kot zborovski korepetitor in učitelj vokalne tehnike je sodeloval v več uveljavljenih slovenskih pevskih zborih, izvedel je več pevskih poletnih šol in delavnic.
Leta 2010 je soustanovil Komorni zbor Hugo Wolf, katerega vodi še danes. Zbor z izrazitim medkulturnim poslanstvom se je uspešno predstavil na več domačih in mednarodnih tekmovanjih (Garda, Italija, 2011- zlata plaketa; Cork, Irska, 2015 – 5. mesto; Ohrid, Makedonija, 2016 – I. nagrada ter priznanje za najboljšo izvedbo romantičnega samospeva, Tuzla, Bosna in Hercegovina, zmagovalci Gran Prixa »Zlata lira«, Miltenberg, Nemčija, 2018, 2. mesto v umetnem in 3. mesto v ljudskem programu, Genk (Maasmechelen) Belgija, 2019 – 4. mesto). Za njegovo delovanje na področju zborovske glasbe mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za leto 2020 podelilo Gallusovo listino.
Za koncert svetovno uveljavljenega tenorista Andrea Bocellija je v Ljubljani, Slovenija, 2016 pripravil 70-članski pevski zbor, sestavljen iz pevcev komornih zborov Hugo Wolf in Orfej ter solopevcev Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška.
Leta 2018 je ustanovil Mariborski koncertni zbor, s katerim sodeluje v koncertnih produkcijah priznanih koncertnih odrov in ustanov (Stefaniensaal Graz, Musikverein Dunaj, SNG Maribor) z izvedbami C. Orff: Carmina burana, L. v. Beethoven: 9. simfonija, G. Verdi: Requiem, F. Schmidt: Knjiga s sedmimi pečati (slovenska praizvedba), ponovno načrtovano sodelovanje z Andreem Bocellijem marca 2020, Stožice, Ljubljana, pa je bilo zaradi pandemije prestavljeno na oktober 2022.
S pevskimi solisti je pripravil več tematskih koncertov z operetnimi in opernimi odlomki ter recitali, od 2022 pod imenom Vokalni atelje Robet Stolz.
Leta 2008 je v okviru Zavoda Antona Martina Slomška idejno zasnoval Glasbeno in baletno šolo Antona Martina Slomška, kjer je kot ravnatelj in učitelj solo petja zaposlen še danes. S svojimi učenci je na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Avstrija, Srbija, Črna Gora) dosegal najvišja priznanja.
Je večkratni žirant pevskih tekmovanj.
Z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo sodeluje kot vodja študijske skupine za petje (od 2007) ter predavatelj (od 2004).
Kot strokovni sodelavec glasbenega področja je sodeloval je pri izdelavi Lokalnega programa kulture 2015-2020 za mesto Maribor.
Od 2016 je direktor mednarodnega glasbenega tekmovanja IMMCC Maribor, ki koprodukcijsko sodeluje z Opero in baletom SNG Maribor.
Od 2017 je podpredsednik Društva slovenskih pevskih pedagogov.