Nujno obvestilo – 4. koncert šolskega abonmaja ODPADE – Andrej Zupan, klarinet in Tadej Horvat, klavir

Obveščamo vas, da 4. koncert šolskega glasbenega abonmaja, na katerem bi nastopila klarinetist Andrej Zupan in pianist Tadej Horvat, odpade iz objektivnih razlogov. Koncert je prestavljen na torek, 23. marca 2021, ob 18.00.

PROGRAM:

Robert Schumann:
FANTASIESTÜCKE, op. 73
1. Zart und mit Ausdruck
2. Lebhaft, leicht
3. Rasch und mit Feuer

Carl Maria von Weber:
GRAND DUO CONCERTANT, op. 48
1. Allegro con fuoco
2. Andante con moto
3. Allegro

Adolf Schreiner:
IMMER KLEINER – Fantasie

 

ANDREJ ZUPAN, klarinet
Deluje kot redni profesor za področje klarinet na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in kot ​profesor klarineta in dirigent pihalnega orkestra na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. ​​
Klarinet se je začel učiti v glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani pri prof. Slavku Goričarju. Šolanje je nadaljeval na ljubljanski Srednji glasbeni in baletni šoli v razredu prof. Alojza Zupana, pri katerem je zaključil tudi diplomski (1994) in podiplomski študij (1995) na Akademiji za glasbo  Univerze v Ljubljani. V tujini se je izpopolnjeval na seminarjih pri prof. Vincenzu Mariozziju (St.Cecilia-Rim) in prof. Aloisu Brandhoferju (Mozarteum-Salzburg). Na tekmovanjih mladih glasbenikov je prejel osem prvih nagrad. Leta 1985 je bil izbran za glasbenika leta Jugoslavije. Istega leta je zastopal državo na koncertu ˝Evrovizijski mladi glasbenik 1985˝ v Madridu (Španija).
​Leta 1995 je bil na podlagi avdicije sprejet v ˝Orchestre des Jeunes de la Mediterranee˝ v Franciji, kjer je igral kot prvi klarinetist ter gostoval po Evropi in Afriki. Kot klarinetist je deset let sodeloval s Simfoniki RTV Slovenija, leta 1993 pa je postal solo klarinetist orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je igral enajst let. Imel je številne solistične nastope in snemanja z orkestri po Sloveniji in tujini (Orkester slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester Akademije za glasbo, Pihalni orkester Akademije za glasbo, Filharmonija mladih Borislav Paščan Beograd, Amfir Strings Sankt Petersburg, Umetniški ansambel Stanislav Binički Ministrstva za obrambo Republike Srbije).​

​Kot solist ali član komornih sestavov je posnel številne zgoščenke: Slovenski kvartet klarinetov (1995), Najlepša leta (1998), Klarinetovanje (1999), Najina zgodba (1999), ISO 2001 (2001), Jaz Srce Kič (2001), Contradanza (2001), Tulip (2003), Resia Valley (2003), SCQ Live (2004), Clariland (2004), Mozaik (2004), Pocket Music (2005), Etnoklarinetno Balkan And Gypsy Music (2005), Pihalni orkester Cerkno (2006), Clownery (2006), 10 za 100 (2006), Pastir na skali (2007), Mnemosyne (2007), OML v živo (2009), Made in Slovenia (2012), Rumeno, rdeče, črno (2014), OML v živo (2014), Andrej Zupan, klarinet (2018), I Heart Kitsch (2020), Zeitgeist (2020).​
​Sodeluje s številnimi priznanimi glasbeniki. Je soustanovitelj mednarodno uveljavljenega Slovenskega kvarteta klarinetov, s katerim je gostoval v številnih državah (Slovenija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Francija, Belgija) in tria v katerim nastopa s svojo soprogo, priznano sopranistko Natašo Zupan. Vodi seminarje in mojstrske tečaje za klarinet v Sloveniji in tujini in sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih klarinetistov. Je soavtor prve slovenske monografije z naslovom Klarinet (Založba Educa, 2005). Deluje tudi kot dirigent Orkestra mandolina Ljubljana, Pihalnega orkestra Cerkno in Pihalnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Od leta 2009 je umetniški vodja mednarodnega glasbenega festivala »Glasbeno poletje na gradu Podsreda«.

TADEJ HORVAT, klavir
Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je uspešno zaključil specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. V času šolanja je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006).
Kot solist je nastopal doma in v tujini in uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve 1. nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa 2. nagrado. V letu 2005 sta v klavirskem duu z Miho Haasom prejela 1. nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih 100 točk. Septembra 2009 sta se skupaj udeležila mednarodnega tekmovanja klavirskih duov v Oslu, kjer sta prejela 2. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe Edvarda Griega. Uspešno je tekmoval na mednarodnem tekmovanju Sparkasse v Avstriji ter na tekmovanju v Zagrebu, kjer je prejel posebni nagradi za najboljšo izvedbo etude hrvaškega skladatelja in skladbe J.S.Bacha v vseh kategorijah.   V času študija je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti (Mendelssohn, Liszt, Rachmaninov, Beethoven) izvedel tudi slovensko noviteto – Koncert za klavir in orkester št. 2 v C-duru Janeza Osredkarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Leta 2010 je na povabilo 32. mednarodne konference EPTA izvedel solistični recital v okviru projekta »Mednarodni Pianissimo«. Maja 2011 je na povabilo Slovenske vojske v počastitev njihovega 20-letnega delovanja v samostojni Sloveniji izvedel ljubljanski koncert za klavir in orkester Bojana Adamiča, februarja 2013 pa je na povabilo simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča izvedel klavirski koncert št. 1 v Es-duru Franza Liszta v okviru abonmajskega koncerta »Noč klavirjev« v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu.
Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal popularno, zabavno, plesno in filmsko glasbo. Zanj je ustvaril tudi nekaj avtorskih del in drugih priredb. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini.
Prejema številne posebne nagrade za umetniško sodelovanje kot korepetitor na državnih in mednarodnih tekmovanjih.
Sodeluje v različnih komornih zasedbah. Od leta 2016 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole »Ars Longa Vita Brevis«. Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot korepetitor in profesor klavirja, že vrsto let pa sodeluje z Akademijo za glasbo kot strokovni sodelavec.