Skok na osrednjo vsebino
1. koncert šolskega abonmaja – Akademski harmonikarski orkester Ivan Goran Kovačić

Na 1. koncertu šolskega abonmaja, ki je bil v četrtek, 26. oktobra 2023, ob 18:00 v dvorani šole, je nastopil Akademski harmonikarski orkester Ivan Goran Kovačić. Dirigent: Paulo Rušnov.

Program:
F. Dugan: Toccata
P. Mascagni: Intermezzo sinfonico
A. Khachaturian (prir. P. De Bra): Waltz from Masquerade
E. Elgar (prir. P. De Bra): Enigma Variacije – Nimrod
A. Piazzolla: S’il vous plait
Prir. J. Matanović: Vehni, vehni fijolica

J. de Haan: Dakota
R. Djawadi: Game of Thrones
E. Morricone: The Good, The Bad and The Ugly
E. Bernstein: The Magnificent Seven
R. Bui: Charleston time

Paulo Rušnov, rojen leta 1996 v Zagrebu, je svoje glasbeno izobraževanje začel v glasbeni šoli Ferdo Livadić v Samoboru pod mentorstvom prof. Gordane Šuštić. Po zaključenem osnovnem glasbenem izobraževanju je nadaljeval svojo pot na Srednji glasbeni šoli Elly Bašić v razredu prof. Stjepana Vugera. Študij harmonike je nadaljeval na Glasbeni akademiji v Puli pod mentorstvom izr. prof. art. Dražena Košmerla. Študij je uspešno zaključil in magistriral. V letu 2018/2019 se je izobraževal kot štipendist Erasmusa na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod vodstvom izr. prof. Luke Juharta. V času izobraževanja se je kot solist predstavil in nastopal z Akademskim harmonikarskim orkestrom Glasbene akademije v Puli. Nastopil je tudi na 7. Ciklusu koncertov mladih glasbenika mo. Vinko Lesić, Varaždinskem baročnemu večeru in na koncertu Glazbene staze: Volim, volim, volim v koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega. Svoje znanje je nadgrajeval na številnih poletnih šolah in seminarjih uglednih profesorjev kot so: Elsbeth Moser, Owen Murray, Teodoro Anzellotti, Pavlo Fenyuk, Fridrich Lips, Borut Zagoranski, Slavko Magdić in Luka Juhart. Na mednarodnih in državnih tekmovanjih je dosegel naslednje rezultate: 1. nagrada, 1. mesto na 60. Hrvaškem tekmovanju učencev, študentov glasbe in plesa, na 6. in 8. hrvaškem tekmovanju za harmoniko v Daruvarju je osvojil 1. nagrado, v Sarajevu na tekmovanju Akordeon Art Istočno Sarajevo je Paulo osvojil 2. nagrado. Lions Grand Prix XXIII Rijeka mu je podelil posebno nagrado. Na podlagi rezultatov v letu 2022 mu je bil podeljen Oskar znanja Agencije za vzgojo in izobraževanje. Poleg odličnih solističnih rezultatov se Paulo lahko pohvali s številnimi nagradami in sodelovanji v komorni glasbi. S kvartetom 2×2 (2 harmoniki, sopran in mezzo- sopran)  je prejel absolutno 1. nagrado na 8. hrvaškem tekmovanju Daruvar in Rektorjevo priznanje. Na 2. mednarodnem tekmovanju festivala harmonike in komorne glasbe EUFONIJA v Novem Sadu je prejel 1. nagrado. Od leta 2019 je zaposlen kot učitelj klavirja in harmonike na Glasbeni šoli dr. Jure Turića v Gospiču na Hrvaškem.

Akademski harmonikarski orkester Ivan Goran Kovačić je na področju izvajanja harmonikarske glasbe eden najuspešnejših amaterskih glasbenih ansamblov širom Evrope. S številnimi gostovanji, kot tudi osvojenimi nagradami doma in v tujini, orkester uspešno razbija predsodke o harmoniki kot instrumentu narodne glasbe, s katerim ga publika najpogosteje povezuje. Orkester se z izvajanjem različnih zvrsti harmonikarske literature občinstvu predstavlja v impresivni obliki. Zgodovina delovanja orkestra sega v leto 1977, ko je orkester pričel z delovanjem v Kulturnem prosvetnem društvu Slovenski dom v Zagrebu; tam je kot društvo deloval do leta 1990. Leta 1991 se je orkester pridružil društvu Študentskega kulturnega umetniškega društva Ivan Goran Kovačić. Ustanovitelj harmonikarskega društva je dipl. ing. Zvonko Šiljac, ki je društvo vodil vse do meseca julija 2003. Dirigentsko palico je v letu 2003 prevzela Gordana Šuštić, po izobrazbi profesorica harmonike, magistrica znanosti in umetnosti ter glasbena pedagoginja v Glasbeni šoli Ferdo Livadić v Samoborju. Od sredine leta 2009 do oktobra 2013 so se kot dirigenti v orkestru predstavili Anamarija Nerad, Damir Bužleta, Gordana Šuštić, Vjekoslav Babić in Stjepan Vuger. V aprilu 2023 je vodstvo in dirigentsko mesto prevzel Paulo Rušnov. Akademski harmonikarski orkester Ivan Goran Kovačić se lahko pohvali z zelo uspešnim sodelovanjem s Hrvaškim društvom skladateljev in številnimi poznanimi uglednimi imeni hrvaške glasbene scene. Za svoje delovanje je orkester prejel mnoga priznanja in nagrade na številnih mednarodnih tekmovanjih v Belgiji, Franciji, Švici, Italiji, na Češkem, Portugalskem in v domači Hrvaški. Orkester se redno udeležuje tekmovanja v Puli in tekmovanja v Slavonskem Brodu, kjer se lahko pohvali s številnimi prvimi nagradami. V bogat opus orkestra se uvrščajo izvedbe številnih klasičnih del, kot tudi skladbe modernejših hrvaških in tujih skladateljev, filmska glasba, tango in francoski šansoni.

Dostopnost